Catelijne Elzes: Iets goeds doen

Wie: Catelijne Elzes, journalist

Wat: huurt twee dagen per week een flexbureau bij ViiA

Waarom: omdat het zo’n fijne werkplek is

 

Kostbare tijd

Hulp vragen kan best lastig zijn. Je wilt niet zwak lijken, afhankelijk zijn. Ook geen schuld voelen naar de ander toe, het idee hebben dat je nog bij hem of haar in het krijt staat. Bovendien heb je vaak het idee dat jouw hulpvraag de ander alleen maar belast. Dat het hem of haar kostbare tijd kost.

Zelf heb ik echt moeten leren af en toe hulp te vragen. Toen mijn wasmachine onlangs kapot was, ben ik bij verschillende buren wasjes gaan draaien. Ik moest een drempel over maar het pakte goed uit. We dronken thee, ik leerde ze beter kennen, soms kwamen ze de wasmand met vochtige kleding zelfs bij me thuisbrengen… De keer daarna, toen ik het zadel van mijn fiets niet hoger kreeg, wist ik welke buurman handig was met gereedschap. Ik belde aan en in alle vrolijkheid hielp hij mij. Inmiddels heeft hij zelfs de lamme toets van mijn piano gerepareerd. Zingend. Hij leek er oprecht plezier in te hebben.

Wie helpt wie?

Wetenschappelijk onderzoek verklaart waarom mijn buurman dat zingend deed. Bijna niets is zo goed voor ons als iets fijns voor een ander doen. Het geeft je een instant geluksboost. Dat komt onder andere doordat er bij zo’n goede daad oxytocine vrijkomt, ook wel het liefdeshormoon genoemd. Help je geregeld andere mensen, dan krijg je meer en meer het gevoel dat je iets bijdraagt aan de wereld, dat je nodig bent, er toe doet.

Hier bij ViiA op kantoor zie ik zowel hulpvragers en hulpgevers (vrijwilligers) aan de balie verschijnen. Voor beide heb ik respect. Zoals gezegd vind ik hulp vragen zelf best moeilijk en ik denk dat dat voor velen geldt. Moedig dus als je het gewoon durft te doen! Hulpgevers vind ik ook stoer want je weet meestal niet waar je aan begint, of je genoeg te bieden hebt, of de ander blij met je gaat zijn. Hulpgevers zijn net zo goed kwetsbaar omdat ze óók iets nodig hebben. Erkenning, dankbaarheid, het gevoel ertoe te doen. Oftewel: de vrijwilliger helpt de hulpvrager én de hulpvrager helpt de vrijwilliger.

En wie helpt de medewerkers van ViiA? Ik, door af en toe een pot thee voor ze te zetten, dit blog te schijven en de plantjes water te geven. Bedankt ViiA!

Comments are closed.