Merel Adrichem

 Ik stap een gemoedelijk café binnen in het hart van Westerpark. Ze zit al op me te wachten en schudt me hartelijk de hand. Ik maak kennis met vrijwilliger Merel Adrichem, een hartelijke vrouw van 32 jaar die samenwoont met haar verloofde Rico en met Bob, hun leguaan.

 

De 7e hemel

Eind februari stopte het betaalde werk voor Merel bij haar geliefde strandpaviljoen. Ze had daar marketing en HR-taken in combinatie met vloerdiensten. Ze vond het erg jammer dat haar contract afliep, in het bijzonder vanwege haar zwangerschap. Het werkloze leven was even wennen, maar ze is inmiddels helemaal zen met haar nieuwe situatie en vrijwilligersjob. Sterker nog, ze bevindt zich in de 7e hemel, want niets kan tippen aan de komst van je eerste kindje!

Groepsactiviteit

In februari, dit jaar, kwam ze terecht bij ViiA. Merel voelt zich nog heel goed en wil zich graag nuttig maken. Waar was ze naar op zoek?

‘ViiA faciliteert heel veel 1 op 1-vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld koffie drinken met een hulpvrager of boodschappen doen. Ook taallessen 1 op 1 worden er gevraagd, maar ik wilde iets anders. Met mijn media-opleidingen en mijn voorkeur om iets met communicatie en HR te doen, zocht ik naar een groepsactiviteit of organisatie van een evenement. Ze hadden op dat moment nog even niets voor me, maar na een paar weken werd ik gebeld’.

 

 

Het SYNC Project

Merel werd gevraagd om zich in te zetten voor het SYNC Project.  Binnen SYNC gaan jonge Amsterdammers de verbinding aan met nieuwe Amsterdammers (statushouders). Aan elke nieuwkomer worden twee jongeren met een Nederlandse achtergrond gekoppeld. Met zijn drieën  ondernemen ze dan sociale activiteiten. Dit gebeurd 2 uur per week gedurende 4-6 maanden. Het SYNC Project heeft niets te maken met werkbegeleiding, studie of andere formele zaken en richt zich alleen op onderling contact. Het doel is meer sociale interactie en meer verbinding in onze mooie stad.

Ik vraag Merel op welke manier zij zich verbindt aan dit mooie project.

“samen met projectleider Isabel en vier andere vrijwilligers zijn we een plan de campagne gestart. Ik houd mij bezig met de organisatie en promotie voor de kick-off van het project die plaatsvindt op 23 mei bij Smokin’ Barrels. De andere vrijwilligers helpen daar ook bij en hebben verschillende taken’.  

Het wordt een zeer feestelijk evenement waarbij we vertellen over de inhoud, de oorsprong en de noodzaak van het project. Ook is er gelegenheid voor het ontmoeten van andere geïnteresseerden en  betrokken partijen uit Amsterdam-Oost. De hapjes en drankjes worden verzorgd en er is een goodiebag met wat lekkers voor degenen die meedoen aan de Ramadan.

Vrijwilligerswerk is ontwikkeling

ViiA heeft graag vrijwilligers van alle leeftijden. Voor het SYNC Project is het echter van belang dat deelnemers niet ouder zijn dan 30 jaar. Dit omdat de statushouders ook tot die leeftijdscategorie behoren. Ik vraag aan Merel waarom het aantrekkelijk is om als jonge Amsterdammer vrijwilligerswerk te gaan doen bij ViiA.

‘Het is een goede manier om ervaring op te doen, zowel ervaring ‘des levens’ als op professioneel gebied. Het staat altijd goed op je CV en is erg leerzaam.  Studenten kunnen in sommige gevallen ook stage lopen als vrijwilliger. Het allerbelangrijkste is dat het bijdraagt aan je ontwikkeling als stadsmens. Daarnaast is het gewoon leuk om met je leeftijdsgenoten uit verschillende culturen Amsterdam te verkennen. ViiA biedt overigens ook gratis basiscursussen aan. Zo is er de training: hoe om te gaan met anderstaligen en hun verschillende culturen. Reuze interessant toch?’

 

Werkwijze ViiA

Merel vertelt mij ook dat ViiA de vrijwilligers en hulpvragers gelijkwaardig benadert. Er wordt niet alleen goed geluisterd naar de hulpvrager, maar ook zeker naar de vrijwilliger. Wat wil je? Wat wil je niet? Wat heb je te bieden en wat kunnen wij jou bieden?  Ben je goed 1 op 1 of verleen je je diensten liever in in een groep? Zo zorgt ViiA er altijd voor dat er een duurzame match is tussen jou en je maatje of groep.

Afscheid

Na de kick-off zal Merel stoppen met haar werk voor ViiA. Ze wil dan lekker genieten van haar kindje dat in juni geboren wordt. Uiteraard zal ze ViiA en vooral het SYNC Project vanaf de zijlijn blijven volgen. We drinken ons drankje op, ik maak nog een foto van deze sprankelende vrouw en ik wens Merel een voorspoedige bevalling en succes bij de verdere voorbereidingen van SYNC.

Ik ben ervan overtuigd dat dit mooie project met open armen ontvangen wordt! Go for it, team SYNC!

 

Tekst: Wendy de Veer

Comments are closed.