BLOG – Maartje Ouwehand

15 juni 2018, Amsterdam

Maartje Ouwehand

 GROEIENDE AANDACHT VOOR VRIJWILLIGERSWERK

Vrijwilligerswerk is een onmisbaar begrip in de Nederlandse samenleving. Een ooit zo stoffig begrip maakt ruimte voor erkenning en wordt zelfs als hip beschouwd. De Volkskrant schreef er gister een rapportage over: werken als vrijwilliger mag ook best onder werktijd. Steeds meer organisaties zien het nut in van vrijwilligerswerk, uiteenlopend van goede bedoelingen, tevreden werknemers tot een vorm van branding om nog meer klanten binnen te halen. Hoe je het ook went of keert, deze groeiende aandacht is een mooi fenomeen in een tijd waarin internet, social media en angst voor individualisme centraal staat.

ViiA het uitzendbureau voor vrijwilligers gevestigd in Amsterdam Oost kan hierover mee praten. “Steeds meer en meer mensen melden zich aan om zich in te zetten als vrijwilliger om wat terug te doen voor de maatschappij en de naasten binnen hun buurt. Dit geldt niet alleen voor ouderen, maar ook steeds meer jongeren willen naast hun studie of werk zich inzetten als vrijwilliger. Een mooie ontwikkeling waarvan wij hopen dat dit zich voortzet in een stijgende lijn”. ViiA is sinds oktober 2017 gevestigd aan de Beukenweg naast Bar Bukowski, waar zij middels grote ramen aandacht weten te trekken voor beschikbaar vrijwilligerswerk. “Wij zijn zichtbaar in de buurt, wat er voor zorgt dat de nieuwsgierigheid wordt gewekt bij voorbijgangers en de stap tot kennismaking wordt verkleind”.

Het vrijwilligerswerk anno 2018 bestaat uit een veelzijdigheid aan mogelijkheden, waarin de wensen en verwachtingen van vrijwilligers steeds meer centraal staan. Vakbekwame mensen staan steeds meer open om hun kennis op een bepaald kennisgebied te delen met kansloze jongeren, statushouders of ouderen. Een cyclus waar vraag en aanbod aan elkaar gelinkt wordt en waar mogelijkheden ontstaan ter ontwikkeling van het hulpbehoevende individu. Een cyclus waar de goedheid van de mensen wordt aangesproken en waar geld eens niet voorop staat.

Comments are closed.