ViiA

Ontstaan ViiA

Stichting ViiA is opgericht in 2004 door Nynke Ypenga (directeur). Het belangrijkste doel was om in de, toen nieuwe en sterk groeiende, stadswijk IJburg de eigen kracht van en de band tussen bewoners onderling te versterken. Vanuit het stadsdeel kreeg ViiA vervolgens de opdracht om vrijwilligerswerk op IJburg te gaan organiseren. Dit hing samen met de ontwikkelingen in de samenleving zoals bezuinigingen bij de overheid en nieuwe visies op eigen verantwoordelijkheid. Deze ontwikkelingen droegen eraan bij dat de vraag naar zelfstandige vrijwilligers steeds harder ging groeien.

Naast de organisatie van vrijwilligerswerk, informeerde en adviseerde ViiA bewoners over zorg- en dienstverlening zodat bewoners zelf een goede keuze uit het aanbod konden maken. In 2007 werd de informatie- en adviesfunctie, door de komst van de Wmo, omgevormd tot een Loket Zorg en Samenleven. Echter is dit loket in 2013 overgedragen aan de gemeente Amsterdam. Hierna is het bedrijf zich primair gaan focussen op vrijwilligerswerk.

 

Hét uitzendbureau voor vrijwilligers

ViiA, als uitzendbureau voor vrijwilligers, is sinds 2014 uitgebreid naar heel Amsterdam Oost. In eerste instantie heeft ons team zich opgedeeld, de ene helft werkte vanaf IJburg en de andere helft vanuit Post Oost op de Wijttenbachstraat. Sinds 2017 is het team samengevoegd en werken wij vanaf één locatie in Oost. We hebben nu een prachtig kantoor op Beukenweg 3A. Daarbij staan er nu ruim 1000 actieve vrijwilligers in ons bestand en daar komen dagelijks nieuwe vrijwilligers bij.

 

Lydia Joziasse (ViiA vrijwilliger)

ViiA: Altijd gezellig.