Stichting ViiA

Bestuur & team

Het bestuur

Ron Steinkuhler, voorzitter
Ron SteinkuhlerSinds mei 2008 woon ik met veel plezier in Oost aan de Weesperzijde met mijn vriendin Martine (en dat ook met veel plezier). Het is een prachtige uitvalsbasis voor mooie wandelingen of leuke fietstochten door de stad. In Amsterdam-Oost liggen ook mijn roots. Mijn grootouders en ouders woonden ooit aan de ’s Gravesandestraat. Aan de Weesperzijde maakte ik deel uit van het bestuur van de Belangenvereniging Weesperzijdestrook en ik bekleedde al eerder met veel plezier andere vrijwilligersfuncties bij o.a. een politieke partij en verschillende sportverenigingen. Een boek over authentiek leiderschap, waarin de vraag werd gesteld wat je persoonlijke missie in het leven is, inspireerde mij om weer opnieuw vrijwilligerswerk te gaan doen. Bij ViiA trok mij de bestuurdersfunctie aan omdat ViiA een mooie doelstelling heeft: het versterken van de samenleving door het zo goed mogelijk inzetten en begeleiden van vrijwilligers.

 

 

Agnes Snelder, secretaris

Ruim 30 jaar ben ik werkzaam geweest bij verschillende welzijnsorganisaties in Amsterdam en omgeving. Ik heb onder meer bij bureau jeugdzorg, de gemeente Amsterdam en een aantal organisaties voor maatschappelijke dienstverlening gewerkt.

Sinds december 2017 ben ik bestuurslid van Viia.

Deze organisatie spreekt mij aan omdat Viia het doel heeft om bewoners met elkaar te verbinden door vraag en aanbod van vrijwilligerswerk op een vernieuwende wijze aan te bieden. Ik vind dat Viia dit op een enthousiaste en inspirerende wijze doet. Als bestuurslid en buurtbewoner wil ik een bijdrage leveren aan verdere ontwikkeling van Viia door mijn kennis en ervaring in te zetten.

Penningmeester

Deze functie staat nog open. Heb je interesse? Kijk op: https://viia.nl/viia-zkt-penningmeester/

Klik op de naam van een bestuurslid om hun persoonlijk verhaal te lezen.

 

Het team

Nynke Ypenga, directeur

Nynke was erbij vanaf het begin. Ze heeft ViiA vanaf het de grond opgebouwd en is er zo mee meegegroeid.

In 2004 begon ze vanuit haar zolderkamer gewapend met een potje geld, idealisme en veel kennis van het veld met het leggen van de fundering van ViiA. Met een achtergrond in antropologie, richting: beleid, organisatie en management, had ze al kennis van het vormgeven van een organisatie. En door haar werk in de thuiszorg reeds ervaring in het werken met welzijnsorganisaties.

Vanaf het begin heeft ze ernaar gestreefd om ViiA haar jonge imago te laten uitdragen. Elke welzijnsorganisatie heeft zijn eigen aanpak, en Nynke wilde graag verschil maken door verfrissende campagnes, en een professionele manier van werken en presenteren. Waardoor je als organisatie je ook de professionals aantrekt met wie je graag samen wilt werken. Daarnaast vindt ze de persoonlijke benadering van vrijwilligers belangrijk, en ook de mogelijkheid om hen direct te kunnen inzetten.

Het feit dat ze er vanaf het begin bij was maakt het boeiend om met haar over het ontstaan van ViiA en de ontwikkeling van vrijwilligerswerk op zich te praten.

‘Er zit zoveel geschiedenis in, ik kan een dag volpraten over mijn werk!’

Samira Rabih Senhaji, vrijwilligerscoördinator

samiraMijn naam is Samira Rabih Senhaji , matchmaker in hart en nieren. Na 12 jaar als intercedent op een uitzendbureau te hebben gewerkt ben ik sinds 2008 in dienst bij ViiA. Als vrijwilligerscoördinator vind ik het belangrijk om de perfecte match te maken tussen gemotiveerde vrijwilligers en organisaties en of bewoners die de hulp van vrijwilligers hard nodig hebben. Elke match is voor mij een uitdaging, omdat ik het belangrijk vind dat een vrijwillig(st)er op de juiste plek met plezier vrijwilligerswerk kan doen.

Arianne den Haan, Projectleider ViiA VitA en Kennismarkt Oost

Arianne begon in 2012 eerst als vrijwilliger bij ViiA. Ze was net naar IJburg verhuisd en had altijd al vrijwilligerswerk gedaan. Haar aanmelding voor vrijwilligerswerk in haar nieuwe buurt was een logische stap. Via deze weg heeft ze gewerkt bij een woongroep voor meervoudig gehandicapte dames, waarvoor ze assisteerde bij activiteiten. Daarnaast hielp ze bij een theaterfestival op IJburg. Zo raakte ze bekend met ViiA, en toen er een oproep voor vrijwilligers coördinator werd gedaan, solliciteerde ze op deze functie. Sinds 2014 werkt ze als medewerker voor ViiA, en sinds begin 2017 in haar huidige functie als onder andere projectleider voor het ViiA-VitA team. ‘Het is heel bevredigend om mensen die hulp nodig hebben echt te kunnen helpen. Aan de vrijwilligerskant is het contact ook heel prettig en je merkt dat het voor de vrijwilliger ook echt iets oplevert. Dit hoeft niet altijd perse tastbaar te zijn, maar kan een verrijking van je leven betekenen, of een andere blik op je medemens.’

Isabel Sol, communicatieadviseur, vrijwilligerscoördinator, meedenken over beleid

Als vrijwilliger heeft Isabel gewerkt bij Gastvrij Oost, waar ze hielp om projecten voor vluchtelingen op te zetten. Halverwege 2016 kwam ze bij ViiA in dienst. Buurtgericht en lokaal gericht werken vindt ze belangrijk en dit sloot uiteraard perfect aan bij een organisatie als ViiA.

De verhuizing eind 2017 naar een eigen pand is volgens Isabel een belangrijke stap voor ViiA.  Ze wil met ViiA loskomen van het traditionele imago van een welzijnsorganisatie, door de nieuwe ruimte die ze nu hebben ook te gebruiken voor andere projecten. Subsidies worden geschrapt dus er moeten andere manieren bedacht worden om geld te verdienen. ‘We kunnen bijvoorbeeld ons pand beschikbaar stellen voor kunst, of presentaties over duurzaamheid door studenten. Door andere dingen aan te bieden trek je een andere groep mensen aan die zelf nog onbekend zijn met wat er mogelijk is in vrijwilligerswerk.’

Volgens Isabel bestaan er nog te veel ouderwetse ideeën over ‘de vrijwilliger’.

Ze wil met ViiA hier een grotere rol in spelen, om zo vrijwilligerswerk in een ander licht te zetten.

Judith van Drie-Dijk, vrijwilligerscoördinator
Na haar studie sociaal pedagogische hulpverlening werkte Judith met meervoudig beperkte volwassenen. Dit beviel haar, maar ze miste het organiserende aspect in haar werk.  Met die gedachte solliciteerde ze op de functie van vrijwilligers coördinator. Bij ViiA voelt ze zich op haar plek, want het netwerken ligt haar. Ze legt graag contacten en vindt het inspirerend om op te zoek te gaan naar wat er allemaal mogelijk is in Oost.  Het kantoor van ViiA bevindt zich in een bruisende buurt waar veel projecten lopen die je vooral leert kennen zodra je er midden tussen in zit. Judith ziet veel mogelijkheden in de buurt. ‘Ik denk dat elke bewoner wel iets voor een ander zou kunnen betekenen, als is het maar een kop koffie en een luisterend oor, zo klein kan het zijn en zoveel kan het al betekenen voor iemand die het nodig heeft.’ ViiA kenmerkt zich volgens haar onder andere door de persoonlijke intake waar ze veel waarde aan hecht. ‘In deze kennismaking kijken we waar iemand zijn kwaliteiten liggen, waar hij of zij op zijn plek is. Maar vooral ook waar iemands grenzen liggen. Zo kun je afstrepen en samen kijken wat er het beste bij een vrijwilliger past.’
Renske Driesten, vrijwilligerscoach

Waarom vind ik het zo leuk om vrijwilligerscoach te zijn? Omdat ik zinvol werk kan uitvoeren met mensen in mijn eigen leuke buurtje en me ook nog verder kan ontwikkelen op coachingsgebied.

Daarnaast heb ik gezellige collega’s met wie ik het goed kan vinden en maak ik onderdeel uit van een leuk team!

Marianne Jonker, vrijwilligerscoach

Ik zie vrijwilligerswerk als een onmisbaar onderdeel van de samenleving. Naar mijn idee verhard de samenleving steeds meer, door bezuinigingen etc. als je niet meer in het gareel past, dan val je direct buiten de boot. Vrijwilligerswerk speelt hier een belangrijke rol in. Het helpt mensen en geeft mensen (nog) een kans.

Ik ben trots dat ik hier deel van uit mag maken en dat ik hierin kan bemiddelen! Daarom ben ik vrijwilligerscoach.

Marije van Woerden, fotograaf en verhalenschrijver

Mijn motivatie me aan te melden bij ViiA was de behoefte om zinvol werk te doen.
Zomaar wat leven zonder maatschappelijk betrokken te zijn voelde voor mij toch altijd een beetje leeg, en dit is de reden dat ik bij ViiA binnenstapte. Ik had nog geen idee wat ik precies wilde gaan doen.

Tijdens de intake kon ik duidelijk aangeven wat ik wel en niet wilde, en hetgeen waar ik toen geïnteresseerd in was, namelijk koken met vrouwen met een niet-Nederlandse afkomst had net een zomerstop. Judith van ViiA vertelde me toen over een project wat ViiA wilde opstarten: Een visueel verhaal vertellen over de vrijwilligers, om hen hiermee een beetje in de spotlight te zetten, en daarnaast ook wat ‘reclame’ te maken voor het vrijwilligerswerk.

Een rol die me precies paste ondervond ik. Want (foto) portretten van mensen maken doe ik graag, en ik ben vooral erg nieuwsgierig naar waar iemand vandaan komt en wat hem of haar beweegt. Dit vind ik leerzaam en inspirerend, en zet me ook vaak aan het denken.
Dat het schrijven ging me goed af en dit was voor mij nog een extra motivatie om een reeks portretten te gaan opbouwen die nu terug te lezen zijn op de website van ViiA.

 

Carla Bison, notulist

carlaIn 2012 ging ik met pensioen. Dat was hèt moment om vrijwilligerswerk te gaan doen. Gezien mijn drukke privé leven (o.a. oppassen op kleinzoon) wil ik ‘t liefst eenmalige activiteiten doen. En dat lukt zonder meer! Inmiddels heb ik meegewerkt aan het Spektakel, de Buurtmarkt en Aan Tafel. Daarnaast notuleer ik de bestuursvergaderingen van ViiA. Het leuke van het vrijwilligerswerk is, dat je iets voor een ander doet èn dat je er andere vrijwilligers ontmoet.’

Klik op de naam van een teamlid om hun persoonlijk verhaal te lezen.