Stichting ViiA

Bestuur & team

Het bestuur

Ronald Smallenburg, voorzitter
ronaldJanuari 2012 ben ik begonnen als voorzitter van het bestuur van Stichting ViiA. Als vrijwilliger was ik al langer betrokken bij de stichting en in het najaar van 2011 ben ik gevraagd om de eerste voorzitter van de stichting, mijn uit­stekende voorganger Margriet-Marie Govaart, op te volgen.
Afgestudeerd als politicoloog ben ik al snel in het bedrijfsleven beland. Sinds 2005 ben ik samen met een compagnon eigenaar van Science in Action, een bedrijf voor online onderzoek en wetenschap­communicatie. Wij zijn onder andere de organisatoren van de Nanometing, de Grote Griepmeting en de Grote Longontstekingmeting. In mijn vrije tijd ben ik politiek actief.
Met vriendin en vier kinderen wonen wij sinds 2003 op IJburg, als één van de eerste be­woners. Met veel plezier, reden waarom ik graag betrokken ben bij het wel en wee van deze wijk zonder scheids­lijnen. Stichting ViiA speelt hierbij een belangrijke rol: het informeert en bindt en het brengt vraag en aanbod van zorg bij elkaar, onder andere door haar grote netwerk van IJburgse vrijwilligers.
Stichting ViiA is een kleine organisatie met een grote achterban in een bloeiende wijk van de hoofd­stad van Nederland. Samen met de collega-bestuursleden en het bureau hoop ik mijn maatschappe­lijke belangstelling én mijn ervaring in het bedrijfs­leven in te kunnen zetten voor de Stichting, in het belang van de direct betrokkenen bij de Stichting maar vooral ook in het belang van alle IJburgers.
Hans de Boer, penningmeester

hans de boerBegin 2011 zijn mijn vrouw en ik in Amsterdam komen wonen. Weer teruggekeerd naar onze roots. De wijk IJburg sprak ons erg aan: lekker buiten wonen in een nieuwe wijk met overwegend jonge mensen en weinig pensionados als wijzelf. En daarbij alle voordelen van de stad Amsterdam binnen handbereik. Amsterdam wordt de laatste jaren steeds maar mooier en ook boeiender met al die verschillende culturen. Echt genieten geblazen voor ons.
Vrijwilligerswerk doe ik eigenlijk al onafgebroken vanaf mijn twaalfde. Simpelweg omdat ik het leuk vind om iets voor een ander te betekenen. Steeds weer andere mensen te ontmoeten en daardoor het nodige mee te maken. Bovendien wil ik nog ff niet achter de geraniums. Ik heb het ook druk zat sinds mijn 65ste met mijn werk als coach /  adviseur van ondernemers en particulieren. Wel zag ik op de display op de stoep voor het gezondheidscentrum dat de functie van penningmeester van Stichting ViiA maandenlang vacant bleef. Uiteindelijk heb ik toen toch maar gesolliciteerd naar deze functie.

Van oorsprong ben ik registeraccountant en na in de accountancy werkzaam te zijn geweest heb ik verschillende functies in de financieel-administratieve sector bekleed. Vandaar. En iemand moet het toch doen. Vrijwilligerswerk is nog steeds het cement van de Nederlandse samenleving. En zeker in deze tijd komt alle zegen niet meer van boven. Zelf had ik liever in het veld gewerkt met de direct betrokkenen; met de voeten in de klei zogezegd. Dat neemt niet weg dat ik mijn functie met plezier zal invullen. Niet zo moeilijk overigens met zoveel enthousiaste mensen om mij heen.

Ron Steinkuhler, secretaris
Ron SteinkuhlerSinds mei 2008 woon ik met veel plezier in Oost aan de Weesperzijde met Martine (en dat ook met veel plezier). Het is een prachtige uitvalsbasis voor mooie wandelingen of leuke fietstochten door de stad. In Amsterdam-Oost liggen ook mijn roots. Mijn grootouders en ouders woonden ooit aan de ’s Gravesandestraat. Aan de Weesperzijde maakte ik deel uit van het bestuur van de Belangenvereniging Weesperzijdestrook en ik bekleedde al eerder met veel plezier andere vrijwilligersfuncties bij o.a. een politieke partij en verschillende sportverenigingen. Een boek over authentiek leiderschap, waarin de vraag werd gesteld wat je persoonlijke missie in het leven is, inspireerde mij om weer opnieuw vrijwilligerswerk te gaan doen. Bij ViiA trok mij de bestuurdersfunctie aan omdat ViiA een mooie doelstelling heeft: het versterken van de samenleving door het zo goed mogelijk inzetten en begeleiden van vrijwilligers.

Klik op de naam van een bestuurslid om hun persoonlijk verhaal te lezen.

 

Het team

Nynke Ypenga, directeur

foto_nynke In 2004 heb ik Stichting ViiA (toen nog Voorportaal) opgezet in opdracht van IJzorg , een samenwerkingsverband tussen Humanitas en de Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra. Daarna heb ik met een snel groeiend team en heel veel vrijwilligers verder uitgebouwd tot het zelfstandige vrijwilligersuitzendbureau dat we nu zijn.

Samira Rabih Senhaji, vrijwilligerscoördinator op IJburg

samiraMijn naam is Samira Rabih Senhaji , matchmaker in hart en nieren. Na 12 jaar als intercedent op een uitzendbureau te hebben gewerkt ben ik sinds 2008 in dienst bij ViiA. Als vrijwilligerscoördinator vind ik het belangrijk om de perfecte match te maken tussen gemotiveerde vrijwilligers en organisaties en of bewoners die de hulp van vrijwilligers hard nodig hebben. Elke match is voor mij een uitdaging, omdat ik het belangrijk vind dat een vrijwillig(st)er op de juiste plek met plezier vrijwilligerswerk kan doen.

Arianne den Haan, Projectleider ViiA VitA en Kennismarkt Oost

ArianneVan jongs af aan ben ik actief als vrijwilliger zowel in het buitenland als in eigen stad. Je hoeft echt niet helemaal naar de andere kant van de wereld af te reizen om iets te doen voor een ander. Ook in Amsterdam is er heel veel behoefte aan enthousiaste vrijwilligers. Toen ik in 2012 naar IJburg verhuisde wist ik ViiA dan ook snel te vinden voor vrijwilligerswerk bij mij in de buurt.

Sinds augustus 2014 ben ik werkzaam bij ViiA. Sinds januari 2017 ben ik projectleider van Kennismarkt Oost het ViiA VitA team. Samen met het ViiA VitA team proberen we (kwetsbare) bewoners te koppelen aan een vrijwilligers-duo. Het maken van een juiste match voor zowel de vrijwilliger als de hulpvrager is altijd een mooie uitdaging waar ik heel veel voldoening uit haal.

Isabel Sol, vrijwilligerscoördinator en communicatie adviseur

Ik ben sinds de zomer 2016 werkzaam bij ViiA en kan vol overtuiging zeggen dat dit één van de leukste dingen is die ik heb gedaan en dat dit werk mij ontzettend veel voldoening brengt. Ik heb een achtergrond in Sociologie & Antropologie en ik heb daarna de Master Political Communication afgerond. Hoewel ik in eerste instantie dacht dat ik het (statistische) onderzoek in zou gaan, ben ik zo blij dat ik op deze plek terecht ben gekomen. Elke dag mag ik mensen helpen om andere mensen te helpen en daar wordt ik dolgelukkig van. Daarnaast ben ik er heilig van overtuigd dat het idee achter ViiA de toekomst is. Weg met het individualistisch denken en juist samen dingen gaan doen en iets voor elkaar betekenen. Want samen is echt heel veel leuker!

Judith van Drie-Dijk, vrijwilligerscoördinator
Sinds kort werk ik als vrijwilligerscoördinator bij ViiA op Post Oost. Ik kom zelf uit de hulpverlenershoek en heb Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd. Binnen ViiA ben ik helemaal op mijn plek. Ik geniet ervan om de kwaliteiten en krachten van de vrijwilligers naar voren te brengen tijdens een gesprek en om samen te kijken naar wat een passende match is. Het geeft een kick als ik terug hoor dat een vrijwilliger op de juiste plek zit en daarbij zelf ook helemaal opbloeit. Sinds ik hier werk, valt het mij op hoeveel mooie projecten binnen de eigen buurt zijn opgezet en hoeveel je als buurtbewoners voor elkaar kunt betekenen. Iedereen kan in feite iets bijdragen binnen de buurt en juist in deze tijd is die aandacht voor elkaar belangrijk en waardevol.
Carla Bison, notulist

carlaIn 2012 ging ik met pensioen. Dat was hèt moment om vrijwilligerswerk te gaan doen. Gezien mijn drukke privé leven (o.a. oppassen op kleinzoon) wil ik ‘t liefst eenmalige activiteiten doen. En dat lukt zonder meer! Inmiddels heb ik meegewerkt aan het Spektakel, de Buurtmarkt en Aan Tafel. Daarnaast notuleer ik de bestuursvergaderingen van ViiA. Het leuke van het vrijwilligerswerk is, dat je iets voor een ander doet èn dat je er andere vrijwilligers ontmoet.’

Klik op de naam van een teamlid om hun persoonlijk verhaal te lezen.